Zij zagen Oorlog

Oprecht en authentiek

Een oceaan van verhalen

Ik hield het niet droog

Speeldata

Media

Afbeelding voor Media

Als klein meisje liep ik aan de hand van mijn vader of moeder door metrostations in de voormalige USSR en ik herinner me van die tijd vooral de kiosken waar je altijd kaartjes kon kopen voor één van de duizenden voorstellingen die er die avond in één van de talloze grote en kleine theaters in de directe regio gespeeld werden. Daar werd het zaadje gepland van de actrice die ik nu ben. Op de radio mocht ik een uur praten over wat het is om van toneel te leven als de theaters dicht zijn vanwege corona, maar je wel zes uur per dag moet repeteren en oefenen om in vorm te blijven. En over spelen voor een stream ipv. voor live publiek. Hoe doe je dat en hoe moeilijk is dat eigenlijk? Ook zong ik er twee liederen uit een educatieve voorstelling die we op verzoek voor scholen ontwikkelde. Je kunt de radio-show hier terug luisteren en ik zit in het eerste uur.

RTV Oost was aanwezig tijdens de première in Schouwburg Odeon van Zwolse Theaters. Een verslag en video-reportage vindt u hier.

Afbeelding voor Media
Afbeelding voor Media

Het Algemeen Dagblad interviewde Ksenia voorafgaand aan de première van haar solo-voorstelling. Dat interview vindt u (wellicht premium) bij het AD.

In het interview vertelt Ksenia over hoe haar Sovjet-afkomst haar inspireerde voor deze solo-voorstelling. Haar halve familie overleefde de tweede wereldoorlog niet en hoevel specifieke familieverhalen niet in de voorstelling zitten, bepalen de emoties wel de thema's van Zij zagen Oorlog. Die overstijgen vanzelfsprekend cultuur en afkomst.

Afbeelding voor Media

Buiten gierde de wind door de straten, maar in de bibliotheek van Hoevelaken genoten mensen tijdens ‘Gluren bij de buren’ van de try-out van “De Mantel, Zij zagen Oorlog".

Mevrouw Wolters: “Samen met mijn dochter van 9 zag ik de voorstelling twee keer. Beide keren hield ik het niet droog. De voorstelling geeft me zoveel haakjes voor educatieve gesprekken over belangrijke thema’s als onrecht, gelijkwaardigheid en vergiffenis.”

Familie Vledder: “Onbeschrijfelijk goed. Ze neemt je mee. Het grijpt je aan.”

Mevrouw Sandbrink, gastvrouw namens de bibliotheek in Hoevelaken: “Ontzettend goed. Bij het derde verhaal wilde ik onder de tafel kruipen. Dit komt binnen.”

Stad Nijkerk deed verslag.

Afbeelding voor Media

De Premiere van Zij zagen Oorlog werd herhaaldelijk uitgesteld ivm. lockdowns, maar in september 2019 was het raak en mocht ik hem spelen voor publiek in Zwolle. Het werd een uitverkochte dubbelvoorstelling.