Zij zagen Oorlog

Oprecht en authentiek

Een oceaan van verhalen

Ik hield het niet droog

Speeldata

Naar Berlijn

Afbeelding voor Naar Berlijn

Voorstelling gratis digitaal bijwonen?

Onze vrijheid hebben we deels te danken aan het Rode Leger en de bevolking van de USSR. Zonder hun onmetelijke offers was West-Europa niet of pas heel veel later van de Duitsers bevrijd. Toch is er in West-Europa weinig bekend over de barbaarse strijd tussen enerzijds de fascisten en anderzijds de communisten.

In Nederland vieren we vrijheid op 5 mei, terwijl de rest van de westerse wereld de overwinning op de Duitsers herdenkt met het vieren van VE-Day op 8 mei. Raar eigenlijk, want de onvoorwaardelijke overgave van het gehele Duitse leger gebeurde niet op 5 mei aan Prins Bernard in Wageningen, of op 7 mei aan de westerse geallieerden in Frankrijk, maar op 8 mei op het hoofdkwartier van de Sovjet troepen van de USSR in het district Berlijn-Karlshorst. En die vrede ging pas om middernacht in. Daarom viert Oost-Europa het einde van de die allesvernietigende oorlog jaarlijks groot op 9 mei, de eerste dag dat Europa formeel weer vrij was.

Ksenia werd geboren in dat land dat niet meer bestaat, namelijk de Sovjet Unie. Ze ontvluchtte het sterk antisemitische oosten van de Oekraïne en kwam via omzwervingen in 1994 aan in Amsterdam. Ze leerde Nederlands met de gedichten van Drs. P en met het luisteren naar de radio.

De tweede wereldoorlog liet diepe sporen na in haar familie. Haar oma maakte 900 dagen belegering van Leningrad mee, is held van de stad en werkte na de oorlog als chemicus aan de accu’s van de Spoetnik 1, de eerste satelliet die ooit in een baan om de aarde vloog. Bijna de helft van hun familie overleefde de oorlog niet.

Ksenia vertelt middels Russische liederen en de vertaling wat het verloop van de oorlog met mensen deed. Ze begeleidt zichzelf daarbij op gitaar. Roy van Veen zet tijdens de voorstelling de gebeurtenissen in een historisch perspectief.

Type voorstelling: historische liederen, geacteerd, live gezongen en gespeeld. Genre: Russisch Chanson Duur: 100 minuten, inclusief een pauze van een kwartier.

Voorstelling gratis digitaal bijwonen?

De voorstelling kan op verzoek uitgebreid historisch worden ingeleid om één en ander in een nog breder perspectief te zetten. Ook is er een educatief programma, inclusief nabespreking, beschikbaar voor primair- en voortgezet onderwijs. Stuur ons een bericht als u meer wilt weten.